Als je moeilijkheden hebt met ademen kan dit voor een erg beklemmend gevoel zorgen. Ademhalingsklachten kunnen meerdere oorzaken hebben en zijn soms chronisch, zoals bijvoorbeeld bij astma. Ook allergie├źn, hyperventilatie, COPD en spanning kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt om normaal te ademen.
Een verkeerde ademhaling kan veel verschillende klachten veroorzaken. Je voelt je gespannen en wordt sneller moe. Soms lukt het spreken niet goed meer of voelt de stem raar. Duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen in de vingers of rond de mond en stijfheid rond de mond zijn ook klachten die kunnen voorkomen.

Bij hyperventilatie- en spanningsklachten vormt het werken aan de ademhaling een handvat om klachten terug te dringen en onder controle te houden. Ook bij astma en COPD, de verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem, kan de logopedist u leren uw mogelijkheden betreffende de adem en het spreken te optimaliseren.

In onze praktijk werkt een gespecialiseerde logopedist die u kan helpen bij de bovenstaande klachten. Zij heeft bij- en nascholing gevolgd op het gebied van de adem. Zij heeft o.a. de cursus Logopedie bij COPD gevolgd.