Articulatiestoornis

Articulatiestoornis

Logopedie bij een articulatiestoornis

Een articulatiestoornis is een spraakstoornis waarbij je moeite hebt om bepaalde klanken correct uit te spreken vanwege problemen met de articulatie of de motorische controle van de spraakorganen. Dit kan leiden tot onduidelijke spraak en moeite met verstaanbaarheid.

Hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken van articulatiestoornissen:
  • Verkeerde productie van specifieke klanken: Iemand met een articulatiestoornis kan bepaalde klanken vervangen, vervormen, weglaten of toevoegen aan woorden. Bijvoorbeeld, ze kunnen "tat" zeggen in plaats van "kat", of "pop" zeggen in plaats van "stop".
  • Slordige of onduidelijke uitspraak: De spraak kan slordig klinken en moeilijk te verstaan zijn, zelfs als de persoon de juiste klanken produceert.
  • Ongelijke ontwikkeling van spraakgeluiden: Kinderen met articulatiestoornissen kunnen achterlopen in de ontwikkeling van bepaalde klanken in vergelijking met leeftijdsgenoten.

Articulatiestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische factoren, neurologische aandoeningen, gehoorverlies, anatomische afwijkingen in de spraakorganen, of omgevings- en ontwikkelingsfactoren.

Wat doet een logopedist?
Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van articulatiestoornissen. We bieden individuele therapie om de articulatievaardigheden te verbeteren door middel van specifieke oefeningen gericht op het correct leren van klanken en het verbeteren van de motorische controle van de spraakorganen.
Share by: