Adem

Adem

Logopedie bij ademhalingsproblemen

Ademklachten kunnen zich op verschillende manieren voordoen. Het kan zijn dat je last hebt van buiten adem raken bij het spreken, zingen of bij bewegen. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat je door drukte of stress een verhoogde ademhaling hebt. Soms ben je je zo bewust van de adem dat je je adem kunt 'horen’ of ‘voelen'.

Klachten kunnen wisselend zijn van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid. Meestal zijn niet al deze symptomen tegelijk aanwezig. De klachten kunnen wisselend in rust en bij inspanning optreden en veroorzaken vaak veel onzekerheid. Verkeerd ademen veroorzaakt door verschillende oorzaken noemen we disfunctioneel ademen. Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten en een ademhaling die vooral in de borstkas plaatsvindt (hoog ademen). Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten en kan daardoor veel effect hebben op de kwaliteit van leven.

Hieronder staan verschillende oorzaken genoemd waarbij van dysfunctioneel ademen sprake kan zijn. Vaak ontstaat disfunctioneel ademen naast of ten gevolge van een ander probleem. Het is dus heel belangrijk dat goed gekeken wordt of er een onderliggend lijden aan disfunctioneel ademen ten grondslag ligt. Klik hierop voor meer informatie.

Oorzaken dysfunctioneel ademen (klik voor meer info):
Behandeling door een logopedist
Eerst zal de logopedist je vragen stellen over de klachten en het ontstaan ervan. Vervolgens worden een aantal tests en onderzoeken gedaan. Ook is het mogelijk dat er overleg plaatsvindt tussen je arts en de logopedist. Daarna wordt een behandelplan opgesteld en met je besproken. De behandeling zal erop gericht zijn de adem naar een normaal niveau te brengen. Dat kan zowel op het gebied van adem in rust, adem bij spreken als bij bewegen. Aandacht zal er ook zijn voor ontspanning van het lichaam. Dat kan d.m.v. oefeningen maar ook middels manuele facilitatie en massage. Het is ook belangrijk te spreken over de oorzaak van de klachten. Misschien ben je verwezen door een arts en wordt de oorzaak al behandeld. Soms is het nodig dat je wordt doorverwezen naar een andere hulpverlener om de oorzaak van de klachten te behandelen. Dat kan afhankelijk van de oorzaak bijvoorbeeld een longarts of een psycholoog zijn. De logopedist zal dan contact hebben om één en ander te overleggen.

Share by: