Preverbale logopedie

Preverbale logopedie

Preverbale logopedie

Wat is preverbale logopedie?
Pre-logopedie betreft logopedische behandeling vóórdat een kind begint te praten, preverbaal betekent letterlijk vóór het spreken. Zelfs bij kinderen jonger dan twee jaar kan logopedie noodzakelijk zijn. Dit staat bekend als preverbale logopedie, een gespecialiseerde vorm van logopedie. Problemen met slikken, drinken en eten kunnen bij ouders van jonge kinderen veel zorgen veroorzaken. Gelukkig kan preverbale logopedie hier uitkomst bieden. Een prelogopedist is een gespecialiseerde logopedist in de eet- en drinkproblemen bij (zeer) jonge kinderen, hiervoor is een post HBO opleiding gedaan na de HBO opleiding Logopedie. Ook moet een preverbale logopedist zich blijven scholen om te mogen blijven behandelen.

Wat doet een preverbale logopedist?
Voor kinderen is het cruciaal dat ze adequaat kunnen eten en drinken, omdat dit bijdraagt aan hun gezonde groei en ontwikkeling. Het proces van eten en drinken is een leerervaring waarbij ze moeten proberen, oefenen en wennen. 
Een preverbaal logopedist observeert de eet- en drinkgewoonten van het kind en er wordt in sommige gevallen een onderzoek uitgevoerd rondom het eten en drinken. Vooral het uitvragen van het probleem neemt veel tijd in beslag, omdat de factoren goed geanalyseerd moeten worden die invloed hebben op de problemen. Op basis van de intake, de observatie en het onderzoek wordt begeleiding en advies geboden. Op deze manier stimuleren we het eet- en drinkgedrag van je kindje. Een prelogopedist komt in de meeste gevallen bij je thuis, de meest veilige plek voor je kindje. Het eten en/of drinken levert vaak al stress op, daarom is het prettig om in een vertrouwde omgeving te zijn.

Waarin kan een preverbale logopedist ondersteuning bieden?
Preverbale logopedie kan van dienst zijn als je merkt dat je kind:
• Problemen ervaart met fles- of borstvoeding.
• Problemen ondervindt bij het leren eten van een lepel.
• Moeite heeft met de overgang naar vast voedsel (leren kauwen).
• Het moeilijk vindt om te leren drinken uit een beker.
• Overmatig speekselverlies heeft.
• Moeite heeft om van de speen of het duimen af te komen.

Marinka Reijmer is preverbaal logopedist en helpt jullie graag verder met de bovenstaande problemen.

Share by: