Dysfagie

Dysfagie

 Logopedie bij dysfagie

Dysfagie, oftewel een slikstoornis, ontstaat wanneer de spieren van de lippen, tong, kaak, wangen en het strottenhoofd niet goed functioneren of niet goed samenwerken. Veelvoorkomende oorzaken zijn een CVA, maar ook aandoeningen zoals MS/ALS en algemene achteruitgang of verzwakking kunnen bijdragen.

Bij dysfagie kunnen verschillende problemen optreden, zoals het verslikken, wat kan leiden tot hoesten of kuchen, het lekken van voedsel of vocht uit de mond, niet kunnen doorslikken, verminderde mondgevoeligheid, voedsel dat in de wangzak blijft zitten, of voedsel dat in de keel blijft steken. Verslikken kan ertoe leiden dat voedsel in de luchtpijp terechtkomt, wat een longontsteking kan veroorzaken. Andere gevolgen kunnen ongewenst gewichtsverlies, verminderde eetlust en het vermijden van sociale situaties zijn.

Wat doet de logopedist?
De logopedist onderzoekt het gevoel en de functie van de spieren in het gezicht en voert een slikscreening uit om te bepalen welke vormen van voedselinname veilig zijn. De behandeling kan bestaan uit het aanpassen van het dieet, zoals het indikken van dranken of het pureren van voedsel, het aanpassen van de hoofdhouding of het aanleren van andere sliktechnieken. Ook worden slikrevalidatieoefeningen gegeven om het slikken te verbeteren. De logopedist biedt op maat gemaakte adviezen om het slikken zo veilig en comfortabel mogelijk te maken.

Als de logopedist twijfelt of het slikken veilig verloopt, kan zij ervoor kiezen om door te verwijzen naar een KNO-arts voor een radiologisch of endoscopisch slikonderzoek.
Share by: