Wat is hyperventilatie?
Als je last hebt van hyperventilatie haal je meestal te snel, oppervlakkig of te diep adem. De manier van ademhalen is dan niet afgestemd op je lichamelijke activiteit. Hierdoor adem je te veel koolzuur (CO2) uit. Het koolzuurgehalte in het bloed daalt daardoor en de zuurgraad van je bloed verandert. Het kan optreden als acute vorm, als een soort aanval. Sommige mensen hebben ook last van een chronische vorm van hyperventilatie, waarbij ze constant afwijkend ademhalen.
Hyperventilatie wordt meestal veroorzaakt door spanningen, angst, onzekerheid of stress. Ook kun je last krijgen van hyperventilatie als je een verkeerde ademgewoonte hebt, bijvoorbeeld als je voortdurend door de mond ademt. Hyperventilatieklachten door te snel en zonder pauzes te spreken, kunnen ook voorkomen.
Symptomen die vaak samengaan met hyperventilatie zijn duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Veel mensen ervaren deze symptomen als beangstigend. Bijkomende klachten zijn stemklachten, slaapproblemen (apneus) of moeite met de concentratie.
Hoe kan een logopedist helpen?
De logopedist houdt zich bezig met alle factoren die met spreken te maken hebben, dus ook met ademhaling. Allereerst doen wij onderzoek. Daarna stellen we een diagnose en maken we een behandelplan op maat. Tijdens de behandeling krijgt de cliënt inzicht in de problemen die met hyperventilatieklachten samenhangen en leert deze oplossen. Er wordt een functioneel en evenwichtig adempatroon in rust, tijdens spreken en andere lichamelijke inspanning aangeleerd. Ook leren we hoe je met een hyperventilatie aanval om kunt gaan. Algemene ontspanningsoefeningen zijn onderdeel van de behandeling.