Blogopmaak

Invloed van voorlezen op de taalontwikkeling

Voorlezen is erg belangrijk maar vooral ook erg leuk! Het is niet alleen leuk voor degenen die luisteren, maar ook voor degene die leest.

Het leuke aan voorlezen is dat het niet alleen draait om de woorden op de pagina's, maar ook om het moment samen met je kind. Het is een moment van delen, waarin je samen kunt lachen over grappige situaties in het verhaal of je verwondert over spannende verhaallijnen.


Als je verhalen leest aan kinderen, heeft dat ook een goede invloed op hoe ze taal leren. Hier zijn een paar manieren waarop dat gebeurt:

  1. Woordenschat:
    Voorlezen laat kinderen in contact komen met nieuwe woorden en begrippen. Het vergroot hun woordenschat en helpt hen de betekenis van woorden te begrijpen.
  2. Taalbegrip:
    Het beter begrijpen van woorden, zinnen en verhalen.
  3. Auditieve vaardigheden:
    Voorlezen helpt kinderen om beter te luisteren en de klanken van woorden te herkennen.
  4. Verbondenheid met lezen:
    Door positieve ervaringen met boeken willen kinderen meer lezen en ontwikkelen ze een goede houding ten opzichte van lezen.
  5. Cognitieve ontwikkeling:
    Verhalen kunnen moeilijke ideeën uitleggen en kinderen leren nadenken over dingen.
  6. Lezen en schrijven:
    Door veel te luisteren en te lezen, kunnen kinderen beter worden in het lezen en schrijven.
  7. Empathie:
    Door middel van verhalen leren kinderen over verschillende personages, culturen en emoties. Dit draagt bij aan hun empathisch vermogen en begrip om de wereld heen.
  8. Fantasie:
    Verhalen helpen ook de fantasie van kinderen te vergroten. Ze kunnen zich voorstellen dat ze in andere werelden zijn.


Interactief lezen

Een goede manier van voorlezen is interactief voorlezen. Interactief voorlezen is wanneer iemand een verhaal voorleest en actief probeert om de aandacht van het kind erbij te houden. Het is niet alleen het voorlezen van de woorden, maar het gaat erom samen een leuke en boeiende leeservaring te maken. Dit wordt gedaan door vragen te stellen, te praten over het verhaal, en leuke dingen te doen die het verhaal nog leuker maken. Het doel is om het kind echt bij het verhaal te betrekken, het begrip te vergroten, te helpen bij het leren van woorden en zinnen, en natuurlijk om plezier te hebben tijdens het lezen. Interactief voorlezen kan ook helpen om de fantasie van het kind te stimuleren, nieuwe woorden te leren en goede manieren om met anderen te praten. Het belangrijkste is dat het voorlezen niet alleen leerzaam is, maar ook heel leuk!

Tot slot

Voorlezen draagt bij aan positieve associaties met lezen. Het kan de basis leggen voor een levenslange liefde voor boeken en het verkennen van nieuwe ideeën. Dus, als je de kans hebt, pak een boek, ga zitten en geniet samen van het voorlezen. Het is een eenvoudige, maar waardevolle activiteit die voor veel plezier en verbinding brengt.



Op de site van Kinderboeken.nl vind je verschillende leuke en geschikte boeken gesorteerd op thema of op leeftijd. Kijk voor meer informatie op www.kinderboeken.nl of vraag je logopedist naar geschikte voorleesboeken voor jouw kind(eren).

door Marinka Reijmer 28 mei 2024
Spellentip Chop! Chop! van Djeco
door Marinka Reijmer 28 mei 2024
Hoesten, kuchen en keelschrapen
door Marinka Reijmer 28 mei 2024
Spellentip puzzel aankleden van Djeco
door Marinka Reijmer 28 mei 2024
Het belang van vroege signalering van problemen in de spraak en/of taal
door Marinka Reijmer 28 mei 2024
Spellentip: Boodschappen doen van Haba
door Marinka Reijmer 28 mei 2024
Logopedie bij Parkinson
door Marinka Reijmer 27 mei 2024
Spellentip Little Association - Djeco
door Marinka Reijmer 21 mei 2024
Logopedie en het syndroom van Down
door Marinka Reijmer 21 mei 2024
Wegwerkzaamheden!
door Marinka Reijmer 21 mei 2024
Hyperventilatie
Meer posts
Share by: